30 Ekim 2018 Salı

Emisyon ve Tertip Nedir?

                                     



Emisyon ve Tertibin ne olduğu ve nasıl anlaşılacağı, Cumhuriyet dönemi kağıt para koleksiyonculuğuna başlarken en sık sorulan sorulardan biridir. Ne yazık ki bir paranın hangi emisyon veya tertip olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir. Emisyon ve tertiplerin öğrenilmesi için mutlaka katalog temin edilerek incelenmesi gerekir. 


Emisyonun kelime olarak anlamı bozuk para haricinde tedavüle(dolaşıma) çıkarılan paradır. Dolaşıma çıkarılan emisyonların, yani banknotların kendi içlerinde grupları vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin, kullanımda olan emisyon da dahil olmak üzere toplam 9 farklı emisyonu vardır. Farklı emisyonlar, farklı dönemleri temsil eder. Aynı emisyon paralar genellikle tasarım olarak benzerlik gösterirler. 

Tertip sözcüğünün kelime anlamı ise 'uygun bir sıraya, düzene koyma' demektir. Aynı emisyonda ve aynı küpürde olan bir parada oluşan farklılıkların kronolojik sırası paranın tertibini belirler. Her paranın tertibi yoktur. Tertibin oluşmasını sağlayan, yani parayı değiştiren farklar imza değişiklikleri ve tasarım değişiklikleridir(2.Emisyon paralarının bazı küpürlerinde Atatürk portresinin İnönü portresi ile değiştirilmesi, renk değişiklikleri vb.). Bir parada tertibini etkilemeyen farklılıklarda olabilir(6.Emisyon 1.Tertip 20 Lirada 7 rakam/8 rakam seri numarası, filigran farkları, seri numarasının fosforlu/fosforsuz olması, kağıt renginde farklılıklar vb.).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder